SUSTAINABILITY
Duurzaamheid, diversiteit en inclusie raken verankerd in de verzekeringssector
De ondernemingen in de verzekeringssector zetten hun inspanningen voort om de ESG-criteria (criteria inzake milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur) op duurzame wijze in hun economische modellen op te nemen. De integratie van deze criteria bevordert waarde(n)creatie voor alle stakeholders – werknemers, leveranciers en de maatschappij als geheel.
Om te beginnen speelt de verzekering een maatschappelijke rol via haar opdracht om particulieren, ondernemingen en instellingen tegen toevallige gevaren te beschermen door vertrouwen in de toekomst te bieden. Verder spelen de verzekeraars als voornaamste institutionele beleggers een cruciale rol in de financiering van de transitie naar duurzaamheid. Tot slot levert de integratie van deze criteria de ondernemingen ook een beter rendement op.
Door de aard van zijn activiteiten steunt de verzekeringssector de Belgische economie dus in belangrijke mate. Er werd al meer dan 289 miljard euro in de economie geïnvesteerd, of het nu gaat om infrastructuurwerken of projecten om de economie te verduurzamen. Een bijdrage die overigens geen verbazing hoeft te wekken, want verzekeringen en duurzaamheid zijn intrinsiek met elkaar verbonden. Verzekeringsdekkingen hebben als doel frequente en minder frequente risico’s te temperen, maar dekken ook opkomende risico’s zoals de gevolgen van de klimaatverandering en gezondheidsrisico’s, of ze bieden mensen de mogelijkheid om geld opzij te zetten met het oog op hun pensioen.
Duurzaamheid bij de ondernemingen behelst ook een grotere diversiteit in al hun geledingen en de inclusie van de diverse profielen die onze maatschappij rijk is.
Momenteel hebben initiatieven op sociaal vlak voornamelijk betrekking op hr-aangelegenheden, zoals een grotere diversiteit in de personeelsbestanden of een sterkere vertegenwoordiging van vrouwen in managementfuncties. Assuralia wil investeren in diversiteits- en inclusieprojecten om deze in de hele sector te doen toenemen. De beroepsvereniging volgt momenteel aandachtig alle initiatieven en verwezenlijkingen van de verzekeraars op dit gebied, die ze toejuicht en probeert te ondersteunen.
Assuralia ondertekende de PSI van de Verenigde Naties
De beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen heeft de principes voor duurzaam verzekeren ondertekend, de Principles for Sustainable Insurance (PSI) van de Verenigde Naties. Die werden uitgewerkt naar aanleiding van een partnerschap tussen UNEP (het Milieuprogramma van de Verenigde Naties) en de privésector om private financiering te mobiliseren voor de transitie naar een duurzamere economie.
Als partnerinstelling van de PSI en als federatie die qua omzet 98% van de Belgische markt vertegenwoordigt, werkt Assuralia actief mee aan de ontwikkeling van initiatieven die de integratie van de ESG-criteria in het verzekeringsberoep bevorderen.
Onder de initiatieven op zijn palmares: de organisatie van opleidingen over duurzaamheid in de Belgische verzekeringsondernemingen voor verschillende functies, maar ook de oprichting van een permanent werkorgaan dat zich op duurzaamheid toelegt. Dit orgaan, samengesteld uit de Sustainability Managers van de leden-ondernemingen, fungeert als uitwisselingsplatform voor informatie en ervaringen inzake duurzaamheid. Het moet Assuralia in staat stellen de prioriteiten te bepalen wat duurzaamheidskwesties betreft waarvoor steun op sectorniveau vereist is.
Sinds 2 augustus 2022 houden verzekeraars, verzekeringstussenpersonen en bankiers rekening met de duurzaamheidsvoorkeuren van de klant wanneer zij advies geven over beleggings- en verzekeringsportefeuilles of bij een mandaat in het kader van vermogensbeheer. Deze stap, die aansluit bij de doelstellingen van de Green Deal, volgt op de inwerkingtreding van de nieuwe regels van de richtlijnen MiFID en IDD. Assuralia en Febelfin hebben met een educatief doel voor ogen hun krachten gebundeld om snel een vereenvoudigde informatiebrochure voor de betrokken partijen op te stellen. Al vormen deze nieuwe regels een belangrijke stap naar een alsmaar duurzamere samenleving, door de vele ontbrekende gegevens hield de inwerkingtreding ervan voor de financiële instellingen belangrijke uitdagingen in om deze wetgeving correct te kunnen toepassen. Hoewel we nog maar aan het begin van dit proces staan, zijn er nu belangrijke mijlpalen uitgezet. De verzekeringssector stelt ondertussen een groeiende appetijt vast voor duurzaam sparen en beleggen en het aantal verzekeringsproducten dat in aanmerking komt voor het Towards Sustainability-label neemt alleen maar toe.
Actieve steun aan Wo.Men in Finance
Qua maatschappelijk engagement wil de verzekeringssector een zeer actieve rol spelen die zowel in zijn opdrachten als in zijn dagelijkse besluitvorming tot uiting komt.
In 2019 ondertekende de financiële sector, vertegenwoordigd door een grote groep banken, verzekeraars en financiële instellingen, een charter voor meer genderdiversiteit in de bank- en verzekeringssector. Een gebeurtenis die meteen ook de oprichting van de vereniging Wo.Men in Finance markeerde. Dit initiatief werd overigens toegejuicht door premier Alexander De Croo, die het als het beste in zijn categorie aanstipte.
Concreet belichaamt Wo.Men in Finance een sectorale aanpak waarbij al een aanzienlijk aantal banken en verzekeraars zich hebben aangesloten. Verzekeringsondernemingen die nog geen lid zijn, mogen begin dit jaar een oproep verwachten om alsnog tot de vereniging toe te treden. Wie het charter ondertekent, onderschrijft een gezamenlijk engagement om welbepaalde kritieke prestatie-indicatoren te behalen en aanvaardt dus ook een regelmatige meting van de resultaten.
Tijdens het eerste semester van 2022 werd een grote enquête gehouden over loopbaanobstakels voor mannen en vrouwen in de financiële sector. Om hieraan zoveel mogelijk medewerkers uit de verzekeringssector te doen deelnemen en de opmaak van een bruikbare stand van zaken mogelijk te maken, heeft Assuralia zijn leden via al zijn communicatiekanalen aangemoedigd om de enquête in te vullen. Van de 1.351 respondenten is een derde werknemer in de verzekeringssector. De resultaten zijn beschikbaar op de website van Wo.Men in Finance en werden eind vorig jaar voorgesteld aan een groep van vijftien CEO’s uit de bank- en verzekeringssector. Die engageerden zich allemaal om van diversiteit en inclusie prioriteiten te maken, zowel in hun aanwervingsbeleid als bij hun inspanningen om talent te behouden, zeker in deze tijden waarin een ‘war for talent’ woedt.
Representatieve panels en inspirerende rolmodellen voor iedereen
Als het over diversiteit en inclusie gaat, kijkt men automatisch eerst naar de aanwerving en het behoud van talent, maar ze zijn even essentieel in het kader van representativiteit bij allerlei evenementen. Assuralia steunt dan ook actief het gebruik van het platform www.inclusivepanels.be, een van de vele instrumenten die Wo.Men in Finance heeft ontwikkeld. Deze website sensibiliseert over het belang van divers samengestelde panels, zowel qua achtergrond en leeftijd als qua gender. Zo kan men een representatieve mix van sprekers garanderen bij allerlei evenementen, of het nu gaat om seminaries, webinars of verschijningen in de pers. Deze diversiteit zorgt voor rijkere en meer open debatten die een vruchtbare grond zijn voor innovatieve ideeën. Een te koesteren initiatief dus, volgens Assuralia, dat ook zelf een evenwicht nastreeft tussen verschillende profielen, bijvoorbeeld op zijn evenementen in 2022 en bij de keuze van personen voor de interviews in zijn jaarrapporten. In 2023 zal Assuralia op deze ingeslagen weg verdergaan.
Deze benadering maakt het voor de kijkers, lezers of toehoorders makkelijker om zich te identificeren met iemand in een expertenrol die op hen lijkt, en moedigt hen aan hun eigen ambities om expert te worden vol te houden. Het platform wordt ondersteund en gepromoot door de commissie Communicatie om de bekendheid en het gebruik ervan bij de verzekeringsondernemingen te doen toenemen.
Raadpleging van de verenigingswereld
In het kader van het engagement van de sector voor een duurzamere samenleving spant Assuralia zich ook in om bij te dragen tot meer diversiteit en inclusie bij zijn leden-ondernemingen. Om zijn kennis te verdiepen en passende oplossingen te kunnen aanreiken, heeft Assuralia deelgenomen aan het salon van REVA, een vzw die de persoonlijke, sociale en professionele ontwikkeling van personen met een handicap ondersteunt.
Assuralia sloot het jaar 2022 af met een reeks ontmoetingen om goede praktijken uit te wisselen, meer bepaald met het VBO (Verbond van Belgische ondernemingen), Unia (het Interfederaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme) en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, alsook met andere federaties zoals Febelfin, Agoria, Denuo, Comeos, Fevia en Febetra. Het doel hiervan is de eerste grondslagen te leggen van een eventuele sectorale aanpak ter bevordering van diversiteit en inclusie en van aanbevelingen voor de leden-ondernemingen.